Tuesday 13 January 2009

Kud bih s tobom, osim u teatar?

Holy freakin' shit, Kauboji was as awesome as the first time I saw them, only better because I was closer and Živko was right there in front of me. *sigh*

But a month ago I saw what has to be the worst play ever. Seeing how it was a class requirement, we're supposed to write a review. And so I did. In Croatian. I don't have the time to translate it now, but maybe I'll do it at some point tomorrow or later this week. Anyway, I'm sure some of my readers would appreciate some quality bashing so here you are:

Šokirana Šokicom

Najnovije uprizorenje igrokaza Šokica Ilije Okrugića ponajprije je veliko razočarenje. U pitanju je možda najgora predstava koju sam imala prilike vidjeti. Nekoliko je razloga za ovakav moj doživljaj predstave.

U kazalište sam došla s predznanjem o značajkama hrvatskog romantizma uopće te drame istog razdoblja. Upozoreni smo da obratimo pažnju na pojavu poznatih nam elemenata u predstavi. Zadatak nije bio nimalo lak budući da se romantizam u predstavi pronalazi tek u tragovima.

Tema je, naravno, zabranjena ljubav prožeta domoljubljem, tako tipična tema onodobne drame. Ovaj put je u pitanju bila zabranjena ljubav dvoje mladih različitih vjeroispovijesti, katolkinje i pravoslavca, uklopljena u prizore ratnog stradanja koji imaju zadaću doprinijeti tragici priče. Kao da izvanbračna trudnoća i prisilno razdvajanje nesretnog para nisu dovoljno patetični sami po sebi.

Sljedeći element romantizma koji upada u oči jest namjera predstave da prosvijetli publiku, da ju nečemu poduči. Opet, posve tipično za romantizam. Nažalost, to je izvedeno nadasve nespretno, gotovo grubo. Glumci se obraćaju direktno publici i govore joj o razdoblju u kojem se priča odvija te što će se dogoditi, kako na početku, tako i tijekom pa i na samom kraju predstave. Čini se da se time htjela postići komika, no smatram da je krajnji rezultat nešto posve drugo: narušen je kontinuitet priče i, kao najgore od svega, posve je izgubljena bilo kakva ozbiljnost izvedbe. Teško mi je zamisliti da bi autor to odobrio.

Osim općeg izmirenja zavađenih strana nad mrtvim tijelima dvoje nesretnih ljubavnika, to bi bilo sve od viđenih elemenata romantizma.

Velika zamjerka predstavi svakako je i izbor glumaca. Sandra Lončarić (Janja) i Mario Rade (Božo) jednostavno su prestari, posebice u odnosu na Vjekoslava Jankovića (Pero). Možda bi se to dalo i zanemariti da im izvedbe nisu bile toliko nenadahnute, toliko lišene života da je bilo upravo naporno gledati ih kako se spotiču preko svojih rečenica.

Ne mogu se nazvati kazališnim stručnjakom, ali smatram da je režija bila izrazito loša. Koja god da je namjera redatelja Dražena Ferenčine bila, čini mi se da nije ostvarena. Imam dojam da se nije mogao odlučiti želi li prikazati priču u tradicionalnom obliku ili ju modernizirati. Ako je htio unijeti svježinu i novost u priču, zašto su onda kostimi toliko nalik izvornim nošnjama, nimalo stilizirani i modernizirani? A ako je htio zadržati izvorni duh drame, čemu onda već spomenuto direktno obraćanje publici i moderna glazba (da spomenem samo Brothers in Arms Dire Straitsa kao glazbenu kulisu rata)? Povrh svega, u cijeli taj miš-maš stilova i razdoblja, ubačeno je i kazalište sjena.

Teško je reći koja je svrha ovog uprizorenja Šokice. Znam samo da se publika u kazalištu komešala u stolicama, a vjerujem i da se Ilija Okrugić okretao u grobu. Potpuni promašaj predstave prepoznali su čak i osmoškolci koji su loš doživljaj upotpunili svojim upadicama koje su dobacivali glumcima, za što ih nimalo ne krivim.


In other news, I was completely shocked today when Tajana and I got a B on our oral report on "Female Writing". Three other today's reports were all graded with Ds. Not that I'm complaining or anything, I just think the professor was rather unfair. It was just... uncomfortable to be there.

You guys, it's so fucking cold here! I want to cry when I think about going out in the cold. I want summer back! Heat'n'sweat, that's my thing. This snowy, icy, frosty crap, I'm so not cut out for.

I finished listening to the fourth and final (so far) part of the Twilight series and I think... God help me, I think I miss it already. The lulz that it brought was fantastic! Can you recommend equally crappy audiobooks for my listening pleasure chagrin? I also saw the movie and OMG, how horrible is its score? I don't think I've ever heard worse music in a film. It almost drowned the awfulness that the acting of the ~stars~ was. Almost.

I found a Croatian fan of Supernatural on LJ by pure accident. And she (*squee*) is from OSIJEK! And she's two years older than me, not some fangirling 14 year old! AND we are supposed to go see My Bloody Valentine together! She, just like me, needs a hand-holder while watching a horror film. And if that goes well, maybe we'll go see Friday 13th together as well. You guys, I am so excited about meeting another Supernatural fan in real life! There's no one in my life to share that with, no one. But now, now there might be. *flails* Also, my boys are returning to TV this Thursday! *flails more* Oh, life. You suck mostly, but on occasion you reedem yourself.

3 spoke back:

Van said...

Why am I not surprised with you trashing Twilight saga....
I am starting to read Breaking Dawn now.
I don't share your opinion about the score.
It is so amazing. Carter Burwell did an awsome job. It sounds misterious and intense as it should be.
Anyways, its always good to know your opinion.
One thing I don't understand though, if you don't like it, why do you still keep reading and watching, and wasting your time on crapy shit?
loool
Or is it just so you can mock away Twilight fans?

At this point I have to ask you something: who would you choose, Edward or Jacob?
(not sure if I've ask you this before, ahahahhaha)

Krissie said...

Or is it just so you can mock away Twilight fans?

Yes, THIS.

At this point I have to ask you something: who would you choose, Edward or Jacob?

Neither.

LadyN said...

LOL!, K. To mock is to love. It's a nice pass time.

I'd choose Ed. Jacob is too hairy.